Home Budget campers 4WD campers 
Motorhomes Hitop campervans Prijsopgave 

InformatiemiddagenIn het verleden hebben er op een aantal zaterdagen infomiddagen plaatsgevonden over de trajecten Darwin-Perth, Adelaide-Sydney, Brisbane-Cairns, over Tasmanie, de combinatie Sydney-Brisbane/Red Centre alsmede een algemene infomiddag. Het is niet zeker of we dit jaar infomiddagen zullen gaan houden omdat onze (internationale) afdelingen de afgelopen tijd een sterke groei hebben doorgemaakt waardoor de zaterdagen meestal tot de werkdagen behoren. Voorlopig staat er geen infomiddag in de planning.

Het heeft geen enkele zin om u in te schrijven voor een infomiddag als de datum nog niet bekend is!
U kunt zich pas opgeven voor een middag als de datum hiervoor op deze website wordt vermeld.


Algemene informatiemiddag

Gaat u voor het eerst naar Australië? Wellicht is het dan een idee om een algemene infomiddag te gaan bezoeken. Tijdens een dergelijke middag worden naast algemene informatie ook belangrijke punten onder uw aandacht gebracht waar u in de reiswereld meestal niet op gewezen zal worden. Het volgende wordt o.a. behandeld:

● Wat is de beste reisduur
● In welke periode kan ik het beste reizen
● Kamperen op campings
● Kamperen in National Parks
● Reizen met kinderen (2WD en 4WD)
● Bekend traject bereizen of anders
● Aboriginal cultuur
● Aankomst en vertrek
● Verkeersregels
● Highways, landelijke wegen
● Op weg met een camper
● Op weg per auto/tent combinatie
● Elektriciteit en kamperen
● Eilanden, Tasmania
● Outback Australia
● Het rijden op 4WD tracks
● Dieren spotten
● Nationale feestdagen
● Hoog- en laagseizoen
● Pech onderweg

Hier kunt u een aantal meningen lezen over de bezoekers van onze infomiddagen.

Australië kunt u op een aantal manieren bereizen. Veel reizigers volgen de bekende highways en overnachten in hotels, motels of hostels. Maar wilt u het land echt ontdekken en beleven, ga dan kamperen. Australië is een kampeerland bij uitstek. Het continent telt duizenden campings en kampeerterreinen. Ze liggen nabij de steden, aan zee, aan de rand van het regenwoud of in afgelegen gebieden. Er zijn veel commerciele campings en caravanparken met goede sanitaire voorzieningen, campers kitchen, speeltuin en zwembad. Sommige campings liggen in zgn. bushland-setting. U kunt ook kamperen middenin de grootse natuur en verblijven op een National Park Camping Area. Hier treft u weinig luxe aan, maar beleeft u Australië optimaal. U ontmoet er veel inheemse dieren. Vaak zijn er goede wandelmogelijkheden nabij het kampeerterrein. En wanneer het aanmaken ervan is toegestaan, schuift u 's avonds aan bij een kampvuurtje en luistert u naar de geluiden van de bush onder een magnifieke sterrenhemel.

Het doel van een infomiddag is het geven van reis, verblijf, route en kampeertips/informatie aan toekomstige Australië-reizigers, die willen gaan reizen per camper of per auto/tent combinatie. Er wordt op deze middagen geen informatie verstrekt over het huren van cabins of on-site vans op campings en over hotel, motel en hostel accommodatie.

Tijdens een middag is er minimale aandacht voor campers en auto's. Na afloop van de middag is het mogelijk om hier incidenteel vragen over te stellen. Al onze middagen zijn maar op één ding gericht en dat is de verstrekking van reis, verblijf en routetips.
Bij ons dus geen reserveringsmedewerkers, luchtvaartmaatschappijen, oud-reizigers die met één grote lofzang komen over de door hen bestuurde/gehuurde camper, etc. De middagen staan in Nederland en Vlaanderen bekend om hun ongedwongen karakter en dat willen we graag zo houden.

Er wordt de nodige aandacht besteedt aan de planning: route, afstanden, regenseizoen, etc. Velen verdiepen zich in allerlei reisgidsen en halen veel informatie van het Internet of van websites van enkele grote Australische touroperators. Vervolgens gaat men op weg met de auto of camper waarbij de planning grotendeels is gebaseerd op de bovengenoemde punten. Gaandeweg de reis komt men vaak tot de ontdekking dat de planning niet verloopt/kan gaan verlopen als dat men van te voren had verwacht.
De oorzaak is vrijwel altijd een te krap reisschema en het veel te veel willen zien in beperkte tijd.

Veelvoorkomende en in onze ogen foute planningen zijn ondermeer: het traject Melbourne-Cairns gaan bereizen in 21 dagen of minder, van Sydney naar Adelaide in 8 tot 10 dagen, per 4WD van Darwin naar Perth v.v. in slechts 3 weken, per 4WD van Broome naar Darwin in een dag of 9, Tasmania rond gaan in een week of minder, het Red Centre denken te zien in maar 3 tot 5 dagen, etc.
Dit soort planningen hebben weinig met vakantie te maken, het zal vooral een kwestie zijn/worden van lange reisdagen en het schrappen van heel wat mooie bezienswaardigheden. Bedenk a.u.b. dat de rijsnelheid aan met name de (zuid)oostkust door het wegennetwerk en veel bereden trajecten vaak laag ligt. Dit geldt ook voor de onverharde wegen waarop de rijsnelheid veel lager ligt dan men van tevoren had bedacht. Neem dus de tijd en maak een reële planning!! U geeft toch niet een hoop geld uit om een route vervolgens af te gaan raffelen...


Het is dus belangrijk is om niet teveel te willen zien tijdens een aantal weken, simpelweg omdat het land daar te groot voor is. Desondanks zijn er vele reizigers die in heel korte tijd erg veel willen bezoeken/bekijken/bereizen. Vooraf heeft men een daggemiddelde ingepland van bijv. 250 kilometer waarbij men er vanuit gaat dat Australië overal dunbevolkt is en je dus flink kan doorrijden op de highways. Dat is echter lang niet overal mogelijk, zeker niet aan de (zuid)oostkust, maar bijv. ook niet op Tasmanië. Veel bezienswaardigheden liggen niet aan de highways, maar er juist vanaf. M.a.w, het kost ook de nodige tijd om deze te bereiken. Gemakshalve wordt in de planning ook nog vaak vergeten dat je regelmatig je proviand zult moeten aanvullen en dat men bijna iedere dag op zoek moet naar een camping, wat nogal wat tijd kan kosten. Dit alles kan in de regel tegenvallen, zeker in de maanden juli en augustus en december en januari, een tijd waarin veel campings aan met name de kust volledig zijn volgeboekt. Daar gaat u dan met uw planning!

Een goed voorbeeld is de route van Sydney naar Cairns v.v.; op basis van zeer uitgebreide eigen ervaringen adviseren wij altijd om hier minimaal 22 tot 25 dagen voor uit te trekken. Op deze manier beschikt u over voldoende tijd om er een redelijk relaxte vakantie van te maken en kunt u gaan reizen langs een afwisselende route die niet alleen loopt langs de vele platgetreden paden/kustgedeelten! Jammer genoeg oordelen veel reizigers hier anders over en doen bovenstaande route 'eventjes' in 12 tot
14 dagen waarbij men denkt alle mooie bezienswaardige plekken van New South Wales en Queensland met een bezoek te kunnen vereren.

Ook het traject Adelaide-Sydney v.v. wordt vaak in erg kort tijdsbestek afgelegd, vaak in niet meer dan 10 dagen en dan 'pakt' men tussendoor ook nog een volle dag Melbourne mee!!

En wat te denken van de route Alice Springs-Darwin?
Er zijn nogal wat reizigers die dit doodleuk in 10 dagen denken te gaan doen, inclusief een bezoek aan de National parks zoals Litchfield, Kakadu, Uluru en Watarrka plus de Western McDonnell Ranges. Maar het gaat hier wel om een route van zo'n 3550 kilometer! Reist u per 4WD dan zult u al gauw op 3900 kilometer uit gaan komen.

Tsja, dit soort trips zijn alleen weggelegd voor degenen die het niet erg vinden om in de schemering op een camping aan te komen, daar gebruik te maken van de avond en nachtbel, gehaast het eten te gaan voorbereiden, vervolgens snel de afwas doen, een douche te nemen nemen en dan..... ja, dan is vaak de dag al om en roept de nachtrust na een drukke dag. De volgende morgen staat men weer vroeg op en voordat je als relaxte reiziger wakker bent op een acceptabel/normaal tijdstip hoor je de buren al vertrekken, gauw op weg naar de volgende bestemming. Heeft men wat van de camping en haar omgeving gezien?
In de meeste gevallen niet. Dit alles is het logische gevolg van een zeer strakke planning en het teveel willen zien in een beperkt aantal dagen plus het feit dat men zoveel mogelijk bekende highlights wil meepakken, volgens ons puur en alleen om er even geweest te zijn. Zonde, want men geeft veel geld uit voor een verre vakantie Down Under....

Uw reisplan spiegelen aan dat van een touroperator? Vooral doen, maar dan niet vergeten dat de chauffeur op zo'n tour feilloos
de weg weet, u geen boodschappen hoeft te doen, geen campings hoeft te zoeken, u vaak niet hoeft te koken, etc. Frappant is wel dat er nauwelijks touroperators en agentschappen van deze aanbieders zijn die een richttijd geven hoelang u ongeveer onderweg bent per dag, m.a.w. hoe lang u aan het rijden bent, maar neem van ons aan dat men vaak erg lang in de bus zit.
Uw planning bouwen op die van een touroperator is dus wel het laatste wat u moet doen.


Oostkust: de nadruk ligt tijdens deze informatiemiddagen op de minder toeristische gebieden, zeker wat de oostkust betreft.
Deze kuststrook is zeer populair, wat uiteraard grotendeels terecht is. Veel reizigers bezoeken en masse vooral de toeristische highlights zoals Cairns en omgeving, de Whitsundays en Byron Bay. Veel reizigers worden hiertoe gedreven, omdat ze vaak in een te korte tijd zoveel mogelijk bekende bezienswaardigheden willen zien. Door het kuddegedrag draait voor menig reiziger een bezoek aan een hoogtepunt uit op een teleurstelling. Georganiseerde rondreizen per touringcar doen ook nog eens al deze bekende bezienswaardigheden aan. Als de gemiddelde reiziger wat meer tijd zou uittrekken voor zijn vakantie, is er een ideale combinatie te maken van de bekende toeristische hoogtepunten en bijvoorbeeld de in het achterland liggende National Parks, die slechts een gering aantal bezoekers van buiten Australië trekken, terwijl deze over het algemeen toch niet zo heel ver van de populaire oostkust-route afliggen en een bezoek meer dan waard zijn. Er zijn zelfs een aantal National Parks en andere mooie plekken, welke gelegen zijn aan o.a. de Pacific, die heel weinig bezocht worden, terwijl er in deze parken bijv. vaak kangoeroes en veelkleurige vogels te zien zijn. En juist aan deze minder populaire gebieden wordt veel aandacht besteedt op de informatie-
middagen. Misschien is het ook maar beter dat bepaalde gebieden weinig bezocht worden. Het is nu echt nog een belevenis als
u alleen of met slechts een paar anderen verblijft op een National Park camping en daar allerlei dieren van dichtbij kunt aanschouwen of op een loopafstand gelegen stil strand van de zonsondergang geniet.

Het bovenstaande geldt eveneens voor het Red Centre. De tijd die de gemiddelde reiziger in dit gedeelte van het continent doorbrengt is vaak niet meer dan 3 tot 4 dagen. Uluru NP is natuurlijk de grote trekpleister en soms maakt men een dagtocht naar de Western MacDonnell Ranges. Het is echter de moeite waard om voor dit gebied wat meer tijd uit te trekken, omdat er veel meer moois te zien is dan alleen maar het megatoeristische Ayers Rock, de Olga’s en/of Watarrka NP. Denk dan bijvoorbeeld eens aan Palm Valley, Chambers Pillar, Ormiston of Trephina Gorge.

In Western Australia en de Northern Territory wordt het traject Darwin - Perth v.v. door met name hen die reizen met een gewone camper of auto gezien als een route met lange eentonige gedeelten met weinig beziens- waardigheden, wat op zich niet zo vreemd is omdat dit een feit is als men met een gewone auto of camper reist.
De lange trajecten zijn af en toe uitstekend te onderbreken met uitstapjes, die vaak niet eens zover van de highway afliggen.
Veel bezienswaardigheden zijn alleen te bereiken via onverharde wegen waarop niet mag worden gereden met een 2WD camper
of auto. Wilt u het maximale uit uw vakantie halen en reist u van en naar Darwin of van Darwin naar Broome, laat dan uw keuze vallen op een 4WD. Reizende per 4WD worden veel plekken wel voor u bereikbaar zoals Gunlom, de Jim Jim/Twin Falls, Purnululu NP, etc. Natuurlijk kunt u dan ook de bekende Gibb River Road gaan berijden met eventueel de zijwegen welke leiden naar mooie plekjes. Helaas trekken de meeste reizigers voor de route Darwin-Broome-Perth niet meer uit dan 3 tot 4 weken. Gaandeweg hun vakantie komen veel reizigers tot de conclusie dat men tijd te kort gaat komen en hier en daar geplande trips uit het reisschema zal moeten gaan halen. Jammer!

 

De route tussen Adelaide en Sydney wordt op veel plekken matig bezocht wat verre van terecht is. Pluspunt hiervan is wel dat
je jezelf in met name een aantal gebieden in South Australia nog echt toerist voelt. Hier treft u veelal Australiërs aan op de campings en amper toeristen van buiten het continent. In de National Parks is het mogelijk dat u zelfs in het hoogseizoen met hooguit 1 of 2 andere medekampeerders de nacht doorbrengt en dat terwijl bepaalde gebieden langs de oostkust op hetzelfde moment bijkans overbevolkt worden door toeristen. De echte rustzoeker komt op deze route nog veel mooie stekjes tegen en degene die per 4WD reist komt helemaal aan zijn of haar trekken. Onze ervaring is dat de kans op het zien van veel native wildlife op de bovenstaande route het grootst is in/van heel Australië. Bovendien is de route van Adelaide naar Sydney v.v. uitstekend te combineren met wat uitstapjes naar het binnenland zoals naar de prachtige Flinders Ranges. Heeft u een week of 3-4 om Australië te bekijken, denk dan ook eens aan dit gedeelte en niet alleen aan de oostkust (Sydney-Cairns) en/of Uluru NP.

   

• De presentator heeft meerdere malen langdurig geheel Australie bereisd per campervan, motorhome, 4WD camper, 4WD auto met campertrailer en 2WD stationwagon met kampeeruitrusting. Een schat aan ervaring dus.

• Op de infomiddagen wordt u algemene informatie gegeven over o.a. verkeersregels, afstanden, het regenseizoen, reizen met kinderen, gevaren, zwemmen in zee, etc. Behandeld worden ook; beste reisperiode, welke reisduur, (bush)campings, kamperen nabij de grote steden, rijden op dirtroads en reizen in de Outback. Tijdens een middag verneemt u niet alleen maar positieve geluiden, maar worden er ook een aantal negatieve punten onder uw aandacht gebracht. Dit laatste wordt door verreweg de meeste bezoekers erg op prijs wordt gesteld omdat veel aanbieders en brochures het land alleen maar rooskleurig voorstellen.

• Tijdens een infomiddag over zuidoost-Australië (traject Adelaide-Sydney) krijgt u informatie over o.a. Kangaroo Island, Flinders Ranges, het Fleurieu Peninsula, het Yorke Peninsula, de Broken Hill regio, de Great Ocean Road, het Mornington Peninsula, Wilsons Promontory NP, Phillip Island, de Sapphire Coast, Illawarra, Shoalhaven Coast, Blue Mountains NP, Canberra, Grampians NP, Gippsland, Croajingolong NP, etc.

• Op een infomiddag over Queensland krijgt u informatie over o.a. een aantal National Parks in het achterland van Brisbane, NP, de Gold Coast, de Sunshine Coast, Fraser Island, de Bunker Group, Bunya Mountains NP, Eungella NP, Paluma Range NP, Magnetic Island, Townsville, het Atherton Tableland, Whitsundays, Far North Queensland, etc.

• Tijdens een infomiddag waarop het Top End en de Kimberley centraal staan krijgt u informatie over o.a. Kakadu NP, Litchfield NP, Elsey NP, Katherine, Purnululu NP, Wyndham, de Gibb River Road, Broome, Cape Leveque, etc.

• Gedurende iedere middag is er veel aandacht voor het verblijf in Nationale Parken en de inheemse dierenwereld, vooral tijdens de infomiddagen over zuid en oost-Australië. Er worden u behoorlijk wat tips gegeven in welke Nationale Parken u bepaalde diersoorten zoals kangoeroes, koala's, wombats, koningsparkieten, regenbooglorekieten, etc. van nabij kunt zien tijdens het verblijf op een camping.

• Elke middag begint met het behandelen van een aantal algemene punten die belangrijk worden geacht voor uw vakantie.
De middag bestaat verder uit een beamer-presentatie waarin ook minder bekende plekken de revue passeren en waar gedurende ongeveer 2 uur en drie kwartier veel bij verteld wordt (pauze halverwege de middag). Daarnaast worden er een groot aantal digitale kaarten getoond.

• In de presentatieruimte liggen een aantal landkaarten uitgevouwen van diverse regio's welke vanzelfsprekend verband houden met het onderwerp van de desbtreffende infomiddag.

• Iedere bezoeker ontvangt de compacte gids van Tourism Australia alsmede een aantal brochures van bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld het Tjakupai Aboriginal Centre, het Reef HQ en van dagtrips naar het
Great Barrier Reef, het soort is afhankelijk van het onderwerp van de desbetreffende middag.

• Het verdient aanbeveling pen en papier mee te nemen voor het opschrijven van tips.

• Wilt u een infomiddag bijwonen, dan kunt u zich opgeven via de groene knop bovenaan deze pagina.
U ontvangt van ons binnen 2 werkdagen een bevestiging van uw aanmelding.

• Vanwege de lengte ervan is een infomiddag ongeschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar.

• Het bijwonen van een informatiemiddag over een bepaald traject/gebied is alleen voorbehouden aan klandizie van Australia Campers, Totally Campers en 4WD Campers Australia. De toegang tot een algemene middag is 10 Euro p.p.


In het verleden hebben er op een aantal zaterdagen infomiddagen plaatsgevonden over de trajecten Darwin-Perth, Adelaide-Sydney, Brisbane-Cairns, over Tasmanie, de combinatie Sydney-Brisbane en Red Centre alsmede een algemene infomiddag. Het is niet zeker of we dit jaar infomiddagen zullen gaan houden omdat onze (internationale) afdelingen de afgelopen tijd een sterke groei hebben doorgemaakt waardoor de zaterdagen meestal tot de werkdagen behoren. Voorlopig staat er geen infomiddag in de planning.

Het heeft geen enkele zin om u in te schrijven voor een infomiddag als de datum nog niet bekend is!
U kunt zich pas opgeven voor een middag als de datum hiervoor op deze website wordt vermeld.


De informatiemiddagen worden gehouden op het volgende adres:

Hotel Maarsbergen
Woudenbergseweg 44
Maarsbergen
(provincie Utrecht)

• De presentatieruimte is geopend vanaf 13.00 uur.

• De aanvang van de middag is om 13.15 uur, einde om ongeveer 16.30 uur.

• Na afloop heeft u de gelegenheid om persoonlijk uw vragen te stellen.

BEREIKBAARHEID: Via de A12, komende vanuit de richting Utrecht, neemt u afslag nummer 22 richting Leersum en Maarsbergen. Bij de stoplichten aangekomen rijdt u rechtdoor rechts langs restaurant La Place op. Nadat u La Place bent gepasseerd ziet u het hotel voor u liggen. Vanuit de richting Arnhem neemt u eveneens afslag nr.22 richting Leersum/Doorn/Maarsbergen. Onderaan bij de stoplichten gaat u linksaf en meteen nadat u onder het viaduct bent doorgereden slaat u rechtsaf en rijdt u aan de rechterkant van la Place het hotelterrein op.

Komende via de A28 vanuit de richting Zwolle neemt u de afslag Leusden-Zuid. Onderaan de afrit slaat u linksaf richting Leusden/Woudenberg. (N226) U blijft deze weg gedurende ongeveer 11 kilometer volgen. Op een gegeven moment steekt u het spoor in Maarsbergen over. Meteen na het spoor ziet u links La Place liggen. Sla linksaf en rij daarbij rechts langs restaurant La Place op waarna u Hotel Maarsbergen voor u ziet liggen. Bij het hotel vindt u voldoende gratis parkeergelegenheid.