Camper huren in Australie
  Home Budget campers 4WD campers 
Motorhomes Hitop campervans Prijsopgave 

 

 Kamperen en routeplanning

Australië kunt u op een aantal manieren bereizen. Veel reizigers volgen de bekende highways en overnachten in hotels, motels of hostels. Maar wilt u het land echt ontdekken en beleven, ga dan kamperen. Australië is een kampeerland bij uitstek. Het continent telt duizenden campings en kampeerterreinen. Ze liggen nabij de steden, aan zee, aan de rand van het regenwoud of in afgelegen gebieden. Er zijn veel commerciele campings en caravanparken met goede sanitaire voorzieningen, campers kitchen, speeltuin en zwembad. Sommige campings liggen in zgn. bushland-setting. U kunt ook kamperen middenin de grootse natuur en verblijven op een National Park Camping Area. Hier treft u weinig luxe aan, maar beleeft u Australië optimaal. U ontmoet er veel inheemse dieren. Vaak zijn er goede wandelmogelijkheden nabij het kampeerterrein. En wanneer het aanmaken ervan is toegestaan, schuift u 's avonds aan bij een kampvuurtje en luistert u naar de geluiden van de bush onder een magnifieke sterrenhemel.


Om een vakantie te laten slagen is het heel belangrijk om er een goede routeplanning op na te houden.
Heeft u maar enkele weken de tijd dan is het verstandig om een klein deel van het continent te gaan bereizen zodat u er een rustig en relaxed tempo op na kunt gaan houden en u de tijd heeft om de meeste bezienswaardigheden langs de route te bezoeken.

Australië is heel groot! Voor een idee, check hier.

Probeer als het even kan niet diverse delen van het land in slechts enkele weken tijd te bezoeken.
U kunt dan overal maar kort blijven, dient zich te beperken tot kleine regio's en bent behoorlijk wat tijd kwijt aan de binnenlandse vluchten. Er zijn namelijk heel wat vluchten die binnen Australie niet rechtstreeks van de ene naar de andere plaats vliegen. Een goed voorbeeld hiervan is een vlucht van Cairns naar Alice Springs (of andersom) waarbij vaak wordt gevlogen via Adelaide en/of Brisbane en u de gehele dag onderweg zult zijn. Heeft u kleine kinderen dan is dit sowieso sterk af te raden.

Veelvoorkomende en in onze ogen foute planningen zijn ondermeer:
 • reizen van Sydney naar Cairns in minder dan 25 dagen, zie ook het gedeelte over het traject Sydney-Cairns hieronder.

 • van Cairns naar Brisbane of andersom reizen in slechts 10 of 11 dagen en daarbij denken dat de meeste bezienswaardigheden op rustige wijze kunnen worden bezocht. Alleen al het gedeelte ten noorden van Cairns (o.a. Port Douglas en Cape Trib) kost al minimaal 2 dagen en dan is het nog haasten ook! Wilt u ook o.a. de Whitsundays, Eungella NP en het Atherton Tableland bezoeken dan zit u bij elkaar al gauw aan een week.

 • in slechts 3 weken per 4WD van Darwin naar Perth via o.a. Karijini NP en de Gibb River Road.

 • in 2 weken of minder de route Perth-Exmouth-Cape Range-Newman-Paynes Find-Perth bereizen.

 • gedurende een dag of 9 per 4WD van Broome naar Darwin via de Gibb River Road en Kakadu NP.

 • de route Sydney-Cairns-Alice Springs-Melbourne-Sydney afleggen in minder dan 2 maanden.

 • tijdens 3 tot 4 dagen de mooiste bezienswaardigheden van het Red Centre denken te zien.
  (oftewel alleen Watarrka en Uluru NP waarmee men zichzelf flink tekort doet)

 • in ongeveer 12 dagen van Alice Springs naar Darwin reizen, inclusief een bezoek aan o.a. de Western MacDonnell Ranges, Watarrka, Uluru NP en Litchfield NP.

 • Tasmanië rondgaan in een week of minder.
Voor de eerste 5 beschreven routes geldt dit ook als u deze andersom zou gaan rijden.

Dit soort planningen hebben weinig met vakantie te maken, het zal vooral een kwestie zijn/worden van het maken van lange reisdagen en het schrappen van vooraf geplande bezienswaardigheden. Bedenk goed dat de rijsnelheid aan met name de (zuid)oostkust door het wegennetwerk en de vaak aanwezig zijnde wegwerkzaamheden laag kan liggen. Elders geldt dit vooral voor de onverharde wegen waarop de rijsnelheid veel lager ligt dan men van tevoren had gedacht. Neem dus de tijd en maak een reële planning!! U geeft toch niet een hoop geld uit om een route vervolgens af te gaan raffelen. Voor de goede orde: ook wij hebben eens grote trajecten in korte tijd bereisd en dat was eens maar nooit weer.


Het is dus belangrijk is om niet teveel te willen zien tijdens een aantal weken, simpelweg omdat het land daar te groot voor is. Desondanks zijn er vele reizigers die in heel korte tijd erg veel willen bezoeken/bekijken/bereizen. Vooraf heeft men een daggemiddelde ingepland van bijv. 250 kilometer waarbij men er vanuit gaat dat Australië overal dunbevolkt is en je dus flink kan doorrijden op de highways. Dat is echter lang niet overal mogelijk, zeker niet aan de (zuid)oostkust en op Tasmanië. Veel bezienswaardigheden liggen niet aan de highways maar er juist vanaf. M.a.w. kost het de nodige tijd om deze te bereiken. Gemakshalve wordt in de planning ook nog vaak vergeten dat je regelmatig je proviand zult moeten aanvullen en dat men bijna iedere dag op zoek moet naar een camping, iets wat behoorlijk tijd kan gaan kosten. Dit alles kan in de regel tegenvallen, zeker in de maanden december en januari, een tijd waarin de mooist gelegen campings aan met name de zuidwest- en zuidoostkust volledig zijn volgeboekt. En wat te denken als u zelf schade rijdt en de camper dient onderweg te worden gerepareerd? Dit kan zomaar 2 of 3 dagen van uw tijd kosten. Daar gaat u dan met uw strakke planning!


Een goed voorbeeld is de populairste route van het land, die van Sydney naar Cairns v.v.: op basis van zeer uitgebreide eigen ervaringen adviseren wij altijd om hier minimaal 26 tot 28 dagen voor uit te trekken. Probeer voor Sydney-Brisbane i.i.g. 8 dagen in te plannen, voor Brisbane-Cairns houdt u dan 18 tot 20 dagen over. Op deze manier beschikt u over voldoende tijd om er een redelijk relaxte vakantie van te maken en kunt u gaan reizen langs een afwisselende route die niet alleen loopt langs de platgetreden paden/kustgedeelten! Jammer genoeg oordelen veel reizigers hier anders over en doen bovenstaande route 'eventjes' in 12 tot 15 dagen waarbij men denkt de vele mooie bezienswaardige plekken van New South Wales en Queensland met een bezoek te kunnen vereren. Ter plekke ziet men in dat dit niet zal gaan lukken en dient men hier en daar geplande trips uit de route te schrappen. Door tijdgebrek zal men zich moeten richten op de bekende bezienswaardigheden en het voornamelijk berijden van de Pacific en Bruce Highway waarbij vaak vergeten wordt dat de meeste bezienswaardigheden niet aan deze highways liggen maar er juist (ver) vanaf wat ook geldt voor een behoorlijk gedeelte van de kustlijn.

Ook het traject Adelaide-Sydney v.v. wordt vaak in erg kort tijdsbestek afgelegd, vaak in niet meer dan 9 tot 10 dagen en dan 'pakt' men tussendoor ook nog een volle dag Melbourne mee!! Ons advies is om hier minimaal 15 dagen voor in te plannen. Combineert u vooral de kustlijn en het binnenland, probeer er dan waar mogelijk 19 tot 20 dagen voor uit te trekken en het liefste meer, zeker als u ook naar Kangaroo Island gaat. Voor dit eiland adviseren wij om 3 volle dagen uit te trekken want er valt veel te zien en te doen.


En wat te denken van de route door de uitgestrekte Outback, van Alice Springs-Darwin?
Er zijn nogal wat reizigers die dit doodleuk in 10 dagen denken te gaan doen, inclusief een bezoek aan de National Parks zoals Litchfield, Kakadu, Uluru en Watarrka plus de Western McDonnell Ranges. Maar het gaat hier wel om een route van zo'n 3400 kilometer! Reist u per 4WD camper of 4WD auto dan zult u al gauw op 3650 kilometer uit gaan komen. Ons advies voor deze route is om er minimaal 16 dagen voor te gaan inplannen als u per 2WD reist en 19 dagen wanneer er per 4WD wordt gereisd.

Kijken we alleen naar het Red Centre dan zie we dat de gemiddelde reiziger voor dit gedeelte meestal niet meer dan 3 tot 4 dagen uittrekt. Uluru NP is natuurlijk de grote en terechte trekpleister en soms maakt men een dagtocht naar de Western MacDonnell Ranges. Het is echter de moeite waard om voor dit gebied meer tijd uit te trekken omdat er veel meer moois te zien is dan alleen maar het supertoeristische Ayers Rock, Kata Tjuta en Watarrka NP. Denk dan bijvoorbeeld eens aan Palm Valley (alleen bereikbaar per 4WD), Chambers Pillar (idem), Ormiston Gorge of Trephina Gorge. Heeft u ruim de tijd en wilt u naast Uluru NP ook de Western- en Eastern MacDonnell Ranges bezoeken, plan dan minstens 9 volle dagen in voor uw trip door het Red Centre.

Genoemde trips zijn alleen weggelegd voor degenen die het niet erg vinden om in de schemering op een camping aan te komen, daar gebruik te maken van de avond en nachtbel, gehaast het eten te gaan voorbereiden, vervolgens snel de afwas doen, een douche te nemen en dan..... ja, dan is vaak de dag al om en roept de nachtrust na een drukke dag. De volgende morgen staat men weer vroeg op en voordat je als relaxte reiziger wakker bent op een acceptabel/normaal tijdstip hoor je de buren al vertrekken, gauw op weg naar de volgende bestemming. Heeft men wat van de omgeving bij de camping gezien? In de meeste gevallen niet. Dit alles is het logische gevolg van een zeer strakke planning en het teveel willen zien in een beperkt aantal dagen plus het feit dat men zoveel mogelijk bekende bezienswaardigheden wil meepakken. Zonde, want men geeft immers veel geld uit voor een verre vakantie Down Under. We snappen goed dat vele werkgevers niet meewerken aan het geven van langdurig verlof. Krijgt u echter maar enkele weken vrij, kies dan voor het bereizen van een route waarbij de afstanden beperkt zijn, u zult daar absoluut geen spijt van krijgen.

Uw reisplan spiegelen aan dat van een touroperator? Vooral doen, maar dan niet vergeten dat de chauffeur op zo'n tour feilloos de weg weet, u geen boodschappen hoeft te doen, geen campings hoeft te zoeken, meestal niet hoeft te koken, etc. Frappant is wel dat er nauwelijks touroperators en agentschappen van deze aanbieders zijn die een richttijd geven hoelang u dagelijks onderweg bent, m.a.w. hoe lang u aan het rijden bent. Neem maar van ons aan dat men vaak erg lang in de bus zit.
Uw planning bouwen op die van een touroperator is dus wel het laatste wat u moet doen!

(Zuid)oostkust: deze kuststrook is zeer populair wat uiteraard grotendeels terecht is. Veel reizigers bezoeken en masse de toeristische highlights zoals Cairns en Daintree, de Whitsundays en Byron Bay. Veel reizigers worden hiertoe gedreven, omdat ze vaak in een te korte tijd zoveel mogelijk bekende bezienswaardigheden willen zien. Door het kuddegedrag draait voor menig reiziger een bezoek aan een hoogtepunt uit op een teleurstelling. Georganiseerde rondreizen per touringcar doen ook nog eens al deze bekende bezienswaardigheden aan. Als de gemiddelde reiziger wat meer tijd zou uittrekken voor zijn vakantie, is er een ideale combinatie te maken van de bekende toeristische hoogtepunten en bijvoorbeeld de in het achterland liggende National Parks, die slechts een gering aantal bezoekers van buiten Australië trekken, terwijl deze over het algemeen toch niet zo heel ver van de populaire oostkust-route afliggen en een bezoek meer dan waard zijn. Er zijn zelfs een aantal National Parks en andere mooie plekken, welke gelegen zijn aan o.a. de Pacific, die weinig bezocht worden, terwijl er in deze parken bijv. vaak kangoeroes en veelkleurige vogels te zien zijn. Misschien is het ook maar beter dat bepaalde gebieden weinig bezocht worden. Het is nu echt nog een belevenis als u alleen of met slechts een paar anderen verblijft op een National Park campground en daar allerlei dieren van dichtbij kunt aanschouwen of op een loopafstand gelegen stil strand van de zonsondergang geniet.


De route tussen Adelaide en Sydney wordt op veel plekken matig bezocht wat verre van terecht is. Pluspunt hiervan is wel dat je jezelf in met name een aantal gebieden in South Australia nog echt toerist voelt. Hier treft u veelal Australiërs aan op de campings en amper toeristen van buiten het continent. In de National Parks is het mogelijk dat u zelfs in het hoogseizoen met hooguit 1 of 2 andere medekampeerders de nacht doorbrengt en dat terwijl bepaalde gebieden langs de oostkust op hetzelfde moment bijkans overbevolkt worden door toeristen. De echte rustzoeker komt op deze route nog veel mooie stekjes tegen en degene die per 4WD reist komt helemaal aan zijn of haar trekken. Onze ervaring is dat de kans op het zien van veel native wildlife op de bovenstaande route het grootst is in/van heel Australië. Bovendien is de route van Adelaide naar Sydney of andersom uitstekend te combineren met wat uitstapjes naar het binnenland zoals naar de prachtige Flinders Ranges. Heeft u een week of 3-4 om Australië te bekijken, denk dan ook eens aan dit gedeelte en niet alleen aan de oostkust (Sydney-Cairns of andersom), al dan niet in combinatie met Uluru NP.


In Western Australia en de Northern Territory wordt het traject Darwin-Perth of andersom door met name hen die reizen met een gewone camper of auto gezien als een route met lange eentonige gedeelten met weinig bezienswaardigheden. Dat is op zich niet zo vreemd is omdat dit gewoonweg een feit is als men met een gewone auto of camper reist. De lange trajecten zijn af en toe goed te onderbreken met uitstapjes die vaak niet eens zover van de highway afliggen. Veel bezienswaardigheden zijn echter alleen te bereiken via onverharde wegen waarop niet mag worden gereden met een 2WD camper of auto. Wilt u het maximale uit uw vakantie halen en reist u van en naar Darwin of van Darwin naar Broome of van Perth naar Darwin, laat dan uw keuze vallen op een 4WD auto of 4WD camper. Reizende per 4WD worden veel plekken wel voor u bereikbaar zoals Gunlom, de Jim Jim en Twin Falls, Purnululu NP, Steep Point, Francois Peron NP, Millstream Chichester NP, etc. Uiteraard kunt u dan ook de Gibb River Road gaan berijden met de side tracks welke leiden naar mooie locaties. Helaas trekken de meeste reizigers die per 4WD op weg willen gaan voor de route Darwin-Broome-Perth v.v. niet meer uit dan gemiddeld zo'n 22 tot 25 dagen. Gaandeweg hun vakantie komen zij dan tot de conclusie dat men tijd te kort gaat komen en hier en daar geplande trips uit het reisschema zal moeten gaan halen. Jammer want u komt er immers niet jaarlijks!! Het advies is om er, reizende per 4WD, minimaal 33 tot 35 dagen voor uit te trekken en het liefste meer. De auteur van de tekst op deze pagina heeft zelf 4x het traject Darwin-Broome-Perth of andersom bereisd (alle keren met kinderen) dus dit advies komt zeker niet uit de lucht vallen! Dit geldt uiteraard ook voor de aanbevelingen rondom de andere beschreven trajecten.