• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Reizen met kinderen: foto's en routeplanning

Met jonge kinderen op reis door Australie

Is het verstandig om te gaan reizen met hele jonge kinderen? 

Dit is een vrij moeilijke vraag welke wij regelmatig krijgen gesteld. Niet ieder kind is hetzelfde en het ene kind kan beter tegen het reizen dan een ander kind. Eén van onze collega’s heeft diverse keren met kleine kinderen gereisd. Tijdens een 6 maandse trip was de jongste bij aanvang 11 maanden oud. Er werd toen gereisd per 4WD camper en onze collega is toen met zijn gezin door zeer afgelegen woestijngebieden getrokken waarbij het goed is om te weten dat men van tevoren al wist dat het een makkelijk kind betrof om mee te gaan reizen. Dit is overigens wel een voorbeeld van iemand die al veel gewend was op het gebied van het langdurig reizen met kleine kinderen. 

U als ouders heeft er uiteindelijk het beste zicht op of reizen met uw baby of dreumes verstandig zal zijn, simpelweg omdat u het kind beter kent dan wie dan ook! Is de kleine al redelijk lastig bij een dagje uit in Nederland dan is dat al een behoorlijke indicatie van wat u tijdens een lange reis kunt gaan verwachten.... 

Australie is een kindvriendelijk land getuige o.a. de vele openbare speeltuinen langs de weg en de aparte baby rooms in de sanitaire gebouwen op campings. De meeste kinderen kunnen goed tegen warmte en zullen tijdens het rijden vaak gaan slapen. Belangrijk is om het reistempo aan te passen aan het kind/de kinderen, uw eigen wensen komen op de tweede plaats! Er zijn slechts weinig camperleveranciers die een kinderstoel voor aan de eettafel meeleveren dus daar dient u zelf voor te zorgen. Goed om te weten is dat deze lokaal al voor enige tientallen dollars te koop is. Wij kunnen u daarvoor een goed adres laten weten.

De belangrijkste punten bij de planning vinden wij: 

neem ruim de tijd voor een route en denk vooral niet enkel en alleen aan uw eigen wensen. Het is bijvoorbeeld waanzin om in 14 dagen van Melbourne naar Cairns te gaan reizen omdat u en de kinderen dan dagelijks veel in de camper zullen moeten zitten. Nog sterker af te raden is om met kinderen in een dag of 20 de enorme route van Darwin via Broome naar Perth (of andersom) te gaan afleggen, helemaal als u per 4WD op weg gaat. Het wegrijden van grote afstanden zal het reisplezier van de kinderen uiteindelijk niet ten goede komen en ja, vervelende kinderen hebben ook flink invloed op het humeur van hun ouders. 

kies het goede seizoen. Kleinere kinderen kunnen zich niet verweren tegen muggen dus blijf weg uit het regenseizoen! Het is dus af te raden om in de maanden januari t/m maart van Perth naar Darwin of Sydney naar Cairns te gaan reizen. Hetzelfde geldt voor de ontelbare bushflies in o.a. het Red Centre tijdens de maanden oktober t/m maart, zeer onplezierig voor kinderen. 

ga niet uw reis plannen/uw zelf lekker maken terwijl u nog niet weet of de kids wel vrij kunnen krijgen van school. Dien eerst uw verlofaanvraag in en richt u dan pas op de vakantie. Wie weet wordt er geen verlof toegekend (de kans daarop is zeer groot). 

de kinderen kent u zelf het beste. Gedragen zij zich vervelend tijdens een relatief korte rit in eigen land dan is het nog maar de vraag of het verstandig is om een lange reis in Oz te gaan ondernemen. 

maak eventueel op de heen- of terugreis naar Australie een stopover in bijvoorbeeld Singapore als uw kinderen slecht tegen lang onderweg zijn kunnen. Wij maken nooit stopovers naar en vanaf Australie maar proberen altijd vluchten te boeken met zo kort mogelijke stoptijden waarbij we uitgaan van maximaal 3 uur. Onze ervaring is dat de kinderen dan toch al in 'het lang onderweg zijn ritme' zitten en het dan veel beter is om na een korte stop weer verder te vliegen i.p.v. het ritme te breken met een stop van een volle dag. Bedenk ook dat voor veel Aziatische steden en vooral de regio's daaromheen inentingen worden aangeraden i.t.t. Australië waarvoor dit niet nodig is. 

Zeker belangrijk is om na aankomst in Australie (of Nieuw Zeeland) minimaal een volle dag aan het tijdsverschil te wennen d.w.z. dat wij het sterk aanraden om met kleine kinderen eerst 2 nachten in een hotel te overnachten en dan pas de camper op te gaan halen zodat u grotendeels over de jetlag heen bent als u de highway(s) op gaat.