• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Hoe kijkt u tegen het reizen in het Australische hoogseizoen aan?
Gematigd positief. Reist u tussen Kerst en eind januari dan zult u op veel plekken aan vooral de kust te maken krijgen met grote drukte vanwege de Australische zomerschoolvakantie. De mooist gelegen campings aan o.a. de zuidoostkust, Great Ocean Road, ten noorden van Sydney en in het zuidwesten zijn meestal zo goed als volgeboekt. Ook National Parks als de Grampians, Croajingolong en Wilsons Promontory plus een plaats als Mallacoota zijn extreem populair. Het is tijdens de zomerschoolvakantie (meestal van ongeveer 20 december tot eind januari) bijna nergens mogelijk om voor één nacht te gaan kamperen omdat de meeste (commerciële)campings een minimum aantal nachten vraagt van 3 of meer. Is dat wel mogelijk dan zullen de meeste campingeigenaren u een plek toekennen zonder elektriciteitsaansluitpunt. Nou is dat niet zo'n probleem omdat de meeste campertypen over een tweede accu beschikken waarop de koelkast en de binnenverlichting draaien maar de airco in de leefruimte, de magnetron en wandcontactdozen kunt u dan natuurlijk niet gebruiken. 

Het is goed om te weten dat wij ondanks onze langdurige en meervoudige reiservaringen met kamperen in Australie u geen passend advies kunnen geven op welke campings te gaan overnachten in het hoogseizoen, dit geldt vooral voor het zuidoosten en oosten. Wij krijgen regelmatig deze vraag voorgelegd maar ook voor ons is het letterlijk koffiedik kijken op welke campings u wel dan niet terecht kan. Het beste kunt u ter plekke bij een visitors information centre nagaan of u nog wel ergens op een in de buurt gelegen camping terecht kan met uw camper. Onze ervaring is dat er op campings van de kust af vaak nog wel een plek verkrijgbaar is, mits u redelijk bijtijds aankomt. Dat geldt sowieso als u in het hoogseizoen (of de Paasperiode) reist, hoe later u aankomt op een camping in een populaire regio, hoe kleiner de kans is op een vrije plek omdat er in de late namiddag veel concurrentie kan zijn van andere rondtrekkende reizigers/kampeerders die ook nog op zoek zijn naar een overnachtingsplek. 

Een ander nadeel van het reizen in de genoemde periode zijn de prijzen. Campingovernachtingen zijn flink duurder dan in andere maanden wat ook geldt voor allerlei attracties en bezienswaardigheden onderweg. Het lijkt erop dat vele toekomstige Australië reizigers totaal geen weet hebben van de toeristische drukte en hoge prijzen. Opvallend is dat velen willen gaan reizen in het hoogseizoen maar tegelijkertijd in een prijsaanvraag aangeven dat men zo goedkoop mogelijk uit wil zijn, een veelal onmogelijke combinatie. Het is zeer sterk aan te raden als u geen ruim budget heeft om buiten het hoogseizoen te gaan reizen. De meeste camperleveranciers berekenen vanaf februari lagere prijzen. Verschillen kunnen oplopen tot meer dan 40% in vergelijking met het hoogseizoen. 

Wilt u met een campervan of motorhome gaan reizen in december en januari? Houd er dan rekening mee dat de flex-tarieven al vroeg in het jaar op hoog niveau liggen omdat veel reizigers na het uitkomen van de vluchtprijzen en het vastleggen van de vluchten ook hun camper boeken. Dit geldt vooral voor de Cheapa en Hippie modellen plus de grotere budget Hitop campervans waarvan wij vinden dat hoe later u zo’n type boekt, hoe slechter de prijs-kwaliteitverhouding is. 

Voor hen die New Years Eve in Sydney willen gaan vieren: de vraag naar campers voor deze periode neemt zeer sterk toe vanaf april omdat dan de meest voordelige accommodaties al in maart zijn volgeboekt voor de NYE periode en veel reizigers de overstap maken naar een camper. Overigens is de vraag rondom Kerst en Oud & Nieuw sowieso groot omdat dit een periode is waarin vele West-Europeanen hun naar Australië geëmigreerde familie bezoeken om samen met hen de feestdagen te gaan doorbrengen. Houd er in uw planning rekening mee dat een aantal campings jaarlijks al in mei zijn volgeboekt voor de NYE periode! Hier kunt u een idee krijgen

Kortom; bent u flexibel wat de data aangaat, heeft u een klein budget en wilt u geen last ondervinden van toeristische drukte dan kunt u het beste buiten de maanden december en januari gaan reizen.