• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Red Bluff Beach near Point Quobba (4WD only)

Per 4WD camper van Perth naar Darwin v.v. 

Wat voor vervoer raadt u aan op het traject Perth-Darwin of andersom? 

Dat is zonder enige twijfel een 4WD auto of 4WD camper. Western Australia en de Northern Territory zijn 4WD bestemmingen bij uitstek. Reist u per 4WD dan kunt u tal van prachtige spots bezoeken. Deze zijn niet bereikbaar per 2WD vanwege de geldende wegenrestricties die er voor deze modellen uitstaan. M.a.w. een gewone auto of camper is niet of zeer beperkt toegestaan op onverharde wegen. Reizende per 2WD voertuig zult u aan plekken voorbij moeten gaan zoals het bijzondere Purnululu NP maar ook aan onder meer (allen op het traject Perth-Broome v.v.) Wedge Island Beach, Seabird-Guilderton (coastal 4WD track), Sandy Cape (Jurien Bay), François Peron NP, Tamala Station/Steep Point, Warroora Station, Ningaloo Homestead, Gnaraloo Station/Red Bluff Beach, de Kennedy Ranges, Millstream Chichester NP, het grootste gedeelte van Karijini NP, (het rijden op) Eighty Mile Beach, etc. Ook de Gibb River Road met al haar interessante zijtracks behoort vanzelfsprekend niet tot de mogelijkheden. Daarnaast zijn er nog tracks welke leiden naar mooie en gering bezochte locaties zoals Burringurrah NP (Mt Augustus). In de Northern Territory zult u aan plekken voorbij moeten gaan als de Jim Jim Falls en Twin Falls, Umbrawarra Gorge en Waterfall Creek/Gunlom. En juist alle genoemde voorbeeldplekken behoren tot de zekere hoogtepunten van het traject Perth-Broome-Darwin v.v. 

Per 2WD: uiteraard is het traject ook per 2WD camper af te leggen. Onderweg kunt u hier en daar een tour boeken zoals naar Purnululu NP, in Karijini NP, Geikie Gorge, etc. Dit soort tripjes zijn echter verre van goedkoop. Bovendien zult u dan planmatig te werk moeten gaan. Reist u per 4WD dan heeft u de planning geheel in eigen hand, geniet u van ongelimiteerde vrijheid en hoeft u niet elke keer te gaan overnachten daar waar de grote meute aan toeristen ook verblijft. Als per 2WD reist dan blijven er zeker nog genoeg mooie plekken, parken en trajecten over zoals grote delen van Kakadu NP maar ook Katherine Gorge, Lake Argyle, Hidden Valley NP, Cape Range NP, het Ningaloo Reef, de Shark Bay area, Kalbarri NP, Wildflower Way (in augustus of september), etc. 

Per 4WD - neem de tijd voor de enorme route

De in onze ogen meest gemaakte fout is dat men te weinig tijd neemt voor de route van Darwin naar Perth v.v. Bedenk dat de rijsnelheid op 4WD tracks veel lager ligt dan op asfaltwegen, meer dan eens ligt de snelheid rond de 20 km per uur! Om op redelijk relaxte wijze de route af te kunnen leggen raden wij op basis van meervoudige ervaringen aan om tenminste 30 tot 32 dagen voor de reis per 4WD camper in te plannen. Natuurlijk kunt u de rit ook in een dag of 22-23 bereizen maar weet dan dat u veel meer tijd met rijden zult gaan doorbrengen dan dat u van tevoren had bedacht en u flink wat locaties van uw lijstje zult moeten schrappen. We hebben tot nu toe in de klantenfeedback gezien dat als men 21-23 dagen reisde, er geen tijd was voor een bezoek aan o.a. Kakadu NP, Keep River NP, de Mitchell Falls, Cape Leveque, Millstream Chichester NP, Warroora Station en Steep Point. Heel erg zonde omdat dit absolute hoogtepunten zijn! Om er zeker van te zijn dat u op de route alle bezienswaardigheden met een bezoek kunt vereren er er dus een redelijk rustig reistempo op na houdt kunt u er het beste minimaal 5 weken voor uittrekken. Met zo'n planning kunt u uitgebreid de Kimberley gaan bekijken en er een week of langer voor inplannen.      

Kijk vooral niet teveel naar de schema's van touroperators! Weinigen van hen geven namelijk aan hoelang men dagelijks in de bus/auto zult moeten doorbrengen maar neem van ons aan dat dit erg lang is, kijkende naar de deelnemers aan bustrips die we onderweg tijdens onze reizen in Western Australia en de Northern Territory hebben gesproken! Reist u met kinderen tot een jaar of 12 dan raden wij op basis van eigen meervoudige ervaringen met kinderen op dit enorme traject aan om minimaal 6 weken in te gaan plannen en het liefste meer. 

Bent u zeer bijtijds met plannen en is uw budget desondanks niet toereikend voor de huur van een 4WD dan zijn wij zijn van mening dat u beter de reis kunt uitstellen zodat u wat langer kunt sparen. Niet echt leuk natuurlijk, maar op deze manier zult u later wel het maximale uit uw vakantie kunnen gaan halen wanneer u op weg gaat per 4WD camper of 4WD auto. Wat we vaak zien is dat zij die de route van Perth naar Darwin of andersom voor een eerste keer per gewone auto of camper hebben gereden, enkele jaren later opnieuw die kant opgaan en dan voor een 4WD auto of 4WD camper kiezen om zo toch de plekken te kunnen bezoeken waar men de vorige reis niet kon en mocht komen.

Overigens heeft de auteur van deze tekst zelf 4 keer het traject bereisd waarvan 1x per gewone auto in 6 weken en 3x per 4WD in perioden van 7 t/m 10 weken, elke keer met kinderen, en spreekt dus uit ruime ervaring.
 

Francois Peron NP (4WD only)